Impressie van teamdag ‘Zeilen’

In de ochtend verzamelt iedereen zich bij parkeerplaats ‘De Westmaat’. Samen met een gids, die jullie al staat op te wachten, gaan jullie langs verschillende historische delen van het dorp Bunschoten-Spakenburg. Als eerste lopen jullie langs recreatiegebied ’t Kleine Zeetje. ’t Kleine Zeetje ligt aan het Eemmeer, wat vroeger de Zuiderzee genoemd werd.

Lopend langs het Eemmeer zien jullie aan de ene kant het water en aan de andere kant zien jullie een aantal velden van de twee voetbalclubs VV IJsselmeervogels en SV Spakenburg. Uiteindelijk komen jullie uit bij de kade van de historische haven van Spakenburg. Aan jullie linkerkant zien jullie een grote pier, waar verschillende boten aanmeren. Aan de rechterkant zien jullie een splitsing met drie waterwegen. Eén gaat rechtdoor naar de historische haven en het centrum van Bunschoten-Spakenburg, de andere twee gaan naar de nieuw aangebrachte havens.
In de ochtend verzamelt iedereen zich bij parkeerplaats ‘De Westmaat’. Samen met een gids, die jullie al staat op te wachten, gaan jullie langs verschillende historische delen van het dorp Bunschoten-Spakenburg. Als eerste lopen jullie langs recreatiegebied ’t Kleine Zeetje. ’t Kleine Zeetje ligt aan het Eemmeer, wat vroeger de Zuiderzee genoemd werd.

Op de hoek van de splitsing zien jullie een gebouw. Dit was de voormalige ‘Visafslag’ waar vissers hun vis brachten die zij gevangen hadden om het te kunnen verkopen. Sinds de aanleg van de afsluitdijk is de visserij afgenomen, waardoor de ‘Visafslag’ niet meer in gebruik is.

Aan het eind van de kade van de haven zien jullie een rood gebouw. Dit is de Scheepstimmerwerf Nieuwboer. Dit wordt ook wel ‘De Botterwerf’ genoemd. De Botterwerf is de oudste werf van Nederland die nog in werking is. Bij de Botterwerf worden de botters gerestaureerd op de ambachtelijke manier. Op dit moment telt Spakenburg nog zo’n 30 botters, daarmee heeft Spakenburg nog altijd de grootste bottervloot van Nederland. Binnen is een museum waar zij graag vertellen over het ambacht wat zij tot op de dag van vandaag nog steeds uitvoeren.

Jullie zijn nu aan de andere kant van de Westmaat uitgekomen en lopen richting het centrum van Bunschoten-Spakenburg. Hier vinden jullie het museum van Bunschoten-Spakenburg. In de geschiedenis waren Bunschoten-Spakenburg twee dorpen. Bunschoten was het boerendorp en Spakenburg was het vissersdorp. Uiteindelijk zijn de twee dorpen naar elkaar gegroeid door nieuwbouwwijken.

Nu lopen jullie langs de gerestaureerde, historische haven van Spakenburg. In 2017 heeft de Haven een mooie waterkering gekregen, naar aanleiding van de watersnoodramp van 1916. Deze watersnoodramp heeft veel vissersdorpen aan de oude Zuiderzee onderwater doen zetten. De waterkering is aangelegd om dit in de toekomst te voorkomen. Om mensen te laten zien hoe hoog het water in 1916 heeft gestaan, hangen er bordjes op verschillende gebouwen met daarop de hoogte.

Jullie lopen nu via het Spuiplein, waar zich de gezellige terrasjes en winkels bevinden, hier krijgen jullie een heerlijk kopje koffie of thee. Ook staat er een heerlijk lunch te wachten bij één van de horecagelegenheden.

Na de lunch gaan jullie terug naar de oude haven, waar jullie een zeiltocht gaan maken op een botter. Tijdens deze zeiltocht gaan jullie niet alleen genieten van het mooie weer, maar gaan jullie ook samenwerken om de botter zo snel mogelijk naar de afgesproken plek te varen. Jullie worden in meerdere groepen gedeeld (ligt eraan uit hoeveel mensen jullie groep bestaat), zodat jullie tegen elkaar kunnen racen.


Samen met een ervaren schipper gaan jullie aan boord van de botters. De ervaren schipper vaart de botter de haven uit, waarnaar jullie het roer overgaan nemen. Het is de bedoeling dat jullie met elkaar ervoor gaan zorgen dat jullie als eerste bij het afgesproken punt zijn. De zeilen hijsen, zorgen dat de botter de goede koers vaart en dat jullie de snelste botter zijn. Tijdens deze teambuildingsactiviteit wordt er gezorgd voor eten en drinken. Ook mag een echte schippersborrel niet ontbreken. Het wordt gegarandeerd een zeiltocht om niet te vergeten.

Aangekomen gekomen aan wal, gaan jullie heerlijk eten bij een van de restaurants in het centrum van Bunschoten-Spakenburg. Deze is op voorhand besproken. Tijdens het avondeten is er ruimte om heerlijk na te praten over de avonturen op de botter. Na het avondeten is er nog een mogelijkheid om nog een borrel te gaan doen bij een Spakenburgs café. Vanuit het centrum is het een klein stukje teruglopen naar parkeerplaats ‘De Westmaat’, waar jullie auto’s geparkeerd staan.